Nov
7
2013

Christel Alsos med Julemusikk “I den kalde vinter”

christel

For Christel Alsos har det alltid vært spesielt å reise hjem til jul. I år blir det ekstra spesielt for artisten fra Fauske – hun reiser hjem med sin egen juleplate i bagasjen.

Som nordmenn flest er Christel glad i julen og førjulstida. Kanskje har hun et litt ekstra nært forhold til julemåneden, siden hun selv har fødselsdag noen få dager før julaften. De siste årene har hun også vært involvert i Kurt Nilsens juleplate og påfølgende turné, dermed er det kanskje ikke så merkelig at tanken om å spille inn en juleplate selv begynte å vokse frem.

På vårparten begynte det å ta mer konkrete former, men det var ikke før på sensommeren at tanken ble satt ut i livet. Og da skjedde ting raskt; Christel installerte seg i Whiteroom Studios i Asker med et knippe gode hjelpere, og innspillingen begynte.

– Alt skjedde veldig raskt da vi først var i gang. Jeg har hatt masse flinke folk rundt meg, og samarbeidet har fungert utrolig bra. David Wallumrød, Anders Engen og Bernt Rune Stray har vært grunnkompet under innspillingen, og spilte en veldig viktig rolle da vi arbeidet fram lydbildet. Hele prosessen har vært veldig organisk; selve innspillingen gjorde vi gjerne «live» med alle musikerne og vokal samtidig, uten å ha skrevet andre arrangementer enn strykearrangementene på forhånd. Dette fungerte såpass bra at flere av sporene er spilt inn på første take, forteller Christel.

Resultatet er «I den kalde vinter», en samling julesanger der man har valgt bort de store, svulstige arrangementene som gjerne er typisk for sjangeren, til fordel for den varme atmosfæren og budskapet i teksten. Christel Alsos og hennes medmusikanter har skapt et lydbilde som er luftig, men også rikt og organisk. Selv føler hun at formen innspillingen fikk, og de «hjemmekoselige» omgivelsene hos Whiteroom Studio skapte den perfekte rammen for et julealbum.

Noe som derimot ikke føltes like naturlig i begynnelsen, var det å synge på morsmålet, noe Christel gjør på de fleste av sporene på «I den kalde vinter». Selv tror hun utvalget av sanger krevde at det ble sånn.

– Jula er jo noe veldig nært og personlig for mange, inkludert meg selv, og da føltes det mer naturlig å synge på norsk. Man tar på en måte bort et eget filter når man synger på sitt eget språk, og ofte kan det føles mer naturlig og ekte, spesielt med julesanger folk har et sterkt forhold til fra før. Det er jo noen unntak på albumet, men for eksempel «Auld Lang Syne» er nærmest uoversettelig, og gjør seg i hvert fall klart best på originalspråket. På samme måte som at det hadde blitt helt feil ikke å synge «Nordnorsk julesalme» på min egen dialekt, forklarer hun.

I tillegg til nevnte «Auld Lang Syne» har Christel valgt å synge «Silent Night» på engelsk. Denne sangen har en spesiell plass i karrieren hennes.

– Dette var faktisk den første sangen jeg fremførte for et stort publikum, som femtenåring på en julekonsert hjemme i Fauske. Dermed var den selvskreven på albumet. Og i år reiser jeg altså hjem til jul med min egen versjon i kofferten, noe som føles veldig spesielt. Jeg lærte meg jo musikk ved å tolke andres låter, så ringen er sluttet på mer enn én måte.

«I den kalde vinter» slippes 18.november og er i perioden 18.nov-16.des er albumet ett eksklusivt samarbeid med Platekompaniet og Kirkens Bymisjon og en del av juleaksjonen ”Gled en som gruer seg til jul”.

25 kroner av hver solgte CD går til denne aksjonen, som bidrar til at mennesker som er isolert og i vanskelige livssituasjoner får tilbud om mat, varme og fellesskap gjennom Bymisjonens kafeer og møtesteder. Les mer om Kirkens Bymisjon her: http://www.bymisjon.no/

Hans Jacob Torkildsen sier: “I Kirkens Bymisjon er vi stolte og takknemlige for at Christel Alsos med sin juleplate vil samarbeide med oss. Dette blir en verdifull støtte til juleaksjonen «Gled en som gruer seg til Jul», og gjør julen lettere for mennesker som opplever at høytiden er en vanskelig tid. Christel Alsos gir julesangene et vart og stemningsfullt uttrykk. Vi gleder oss til samarbeidet.”

Om samarbeidet sier Christel ” Julen for meg handler om samhold. Derfor gleder det meg ekstra å få være en del av denne aksjonen med akkurat denne platen. Kirkens Bymisjon gjør en forskjell for mange. Det ønsker jeg også denne platen gjør”.

Første smakebit fra albumet er tittelsporet ”I den kalde vinter”. Denne låten slippes for nedlasting og strømming mandag 18.november. Albumet vil være tilgjengelig for nedlasting og strømming f.o.m 16. desember.

Lørdag 7. desember spiller Christel Alsos konsert i Jakobkirken. Dette er også i samarbeid med Kirkens Bymisjon og ved kjøp av konsertbillett ”gleder du en som gruer seg til jul” under samme prinsipp som CD salget.

Kjøp billetter her: http://www.billettservice.no/event/christel-alsos-julekonsert-billetter/408611

Christel blir i desember også å se på Kurt Nilsens julekonserter. Denne gangen med sine egne tolkninger av kjente og kjære julesanger.

Anbefalte spillelister

Anbefalte artikler

franksinatra-haveyourselfamerrylittlechristmas-lprecord-3459911
Nov
7
2013

Frank Sinarta, Have Yourself A Merry Little Christmas – omskrevet i 1957

Frank Sinatra ba komponisten Hugh Martin å friske opp teksten til “Have Yourself A Merry Little Christmas” før han spilte den inn i 1957. Resultatet er en av de mest innspilte julesangene noensinne..... LES MER
willie-nelson0211
Nov
7
2013

Willie Nelson, Pretty Paper – Christmas standard

Willie Nelson-albumet Pretty Paper er stappfullt av jul-klassikere, bl.a. “Frosty The Snowman”, “Rudolph The Red-nosed Reindeer” og “Jingle Bells”..... LES MER
115199013
Nov
11
2013

Jester Hairston, Mary’s Boy Child – gikk til nummer 5!

“Mary’s Boy Child” ble skrevet i 1956 av Jester Hairston. Men Harry Belafonte overhørte sangen på en øving, spilte den inn, og gikk #5 i USA! I Storbritannia lå sangen på #1 i syv strake uker!.... LES MER
julebrus_1
Nov
5
2012

Julebrus, Julebrus og atter Julebrus

HAMAR OG LILLEHAMMER JULEBRUS Farge: Brun Lukt: Ikke så mye aroma, vanskelig å definere det lille av dunsten Smak: – Minner litt om Dahls julebrus ved første sipp – Veldig søt, nesten for mektig etter en flaske – Lite kullsyre Andre fakta: – Fra Hamar og Lillehammer Bryggerier – Fås på.... LES MER
Maria Mena home for christmas
Nov
24
2015

“Home for Christmas” – Maria Mena

På kun 5 år har Maria Menas “Home for Christmas” blitt en av de mest kjente julelåtene her til lands! Hør låta i Spotify her! Hør den på YouTube her! .... LES MER